СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ НА ПОСТКОНФЛІКТНИХ ТЕРИТОРІЯХ - Джабраілов, Р. А.; Малолітнева, В. К. (Правова держава, 2021)
Стаття присвячена обґрунтуванню необхідності розробки та затвердження Стратегії розвитку публічних закупівель в Донецькій області, що передбачатиме використання закупівель не лише для поточного задоволення потреб у відповідних товарах, роботах або послугах, але і реалізації додаткових цілей у сфері забезпечення зайнятості, вирішення проблем у сфері охорони навколишнього середовища та активізації підприємницької активності малих і середніх суб’єктів господарювання, враховуючи особливості процесів постконфліктного відновлення. Наголошено, що на даний час не сформовано стратегічних підходів до використання потенціалу публічних закупівель у вирішенні комплексних проблем розвитку Донецької області, що знаходить вияв у наступному: 1) стратегічні цілі розвитку Донецької області не пов’язані із публічними закупівлями, тобто не встановлено зв’язок між ними; 2) не визначено конкретних цілей і для самих публічних закупівель, а також немає візії розвитку закупівель в Донецькій області. Запропоновано, що дані проблеми могла б вирішити Стратегія розвитку публічних закупівель Донецької області, яка б передбачала цілі зі стратегічного використання публічних закупівель. Доведено, що дана Стратегія: 1) сприятиме визнанню та розумінню замовниками публічних закупівель у якості потенційного засобу вирішення важливих питань розвитку області або міста і посилюватиме роль закупівель у цих процесах; 2) дозволить суб’єктам господарювання краще планувати свою діяльність; 3) забезпечить узгодженість стратегічних цілей розвитку області з національними пріоритетами, у тому числі сталого розвитку. Визначено візію розвитку публічних закупівель, а також цілі Стратегії розвитку Донецької області на період до 2027 року, у реалізації яких публічні закупівлі можуть відіграти важливу роль, а також здійснено узгодження цілей проєкту Стратегії розвитку публічних закупівель зі Стратегією розвитку Донецької області.