ОСОБЛИВОСТІ РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ СПРАВ ЗА УЧАСТІ ПРИСЯЖНИХ В УКРАЇНІ - Дяченко, С. В.; Яценко, Ю. Г. (Правова держава, 2021)
У статті досліджуються особливості розгляду цивільних справ за участі присяжних в Україні. Визначається, що присяжними в усьому світі визнаються особи, котрі у визначених законом випадках можуть долучатися до здійснення правосуддя та вирішувати кримінальні, цивільні та інші справи. Встановлюється, що до 2017 року (тобто до моменту внесення відповідних змін до Цивільно-процесуального кодексу України, що по суті стали підґрунтям для нової редакції кодифікованого акта) в Україні існував як інститут присяжних, так і інститут народних засідателів. Тому саме після внесення відповідних змін, на зміну народним засідателям прийшли присяжні, хоча якщо порівнювати механізм їхнього функціонування, то змінилась лише назва. Робляться висновки, що значення участі присяжних у наведених категоріях справ традиційно пов’язується із забезпеченням додаткових гарантій дотримання прав особи при винесенні відповідних рішень, з огляду на ї х виняткове значення для правового статусу особи. Власне участь присяжних покликана збагатити суд життєвим досвідом і ціннісними орієнтаціями суспільства, що значною мірою впливає на авторитет судової влади. Встановлено, що сьогодні існують певні аргументи стосовно недоцільності участі присяжних саме у цивільному судочинстві, так більшість з них їх непрофесійності, зокрема нездатності правильно оцінити надані судом докази, а також емоційності в ухваленні рішень. Такі фактори вважаються більш сприятливими для обвинуваченого, що і підтверджується високим рівнем виправдувальних вироків за участю присяжних у світовій практиці. У будь-якому випадку, система судочинства за участю присяжних трактується як більш гуманна й така, що дає більше шансів обвинуваченому довести свою невинність.