ОБ’ЄКТИ ПАТЕНТНОГО ПРАВА - Якубівський, І. Є. (Правова держава, 2021)
В умовах побудови і функціонування інноваційної моделі економіки, необхідності створення і впровадження нової техніки та передових технологій у виробництво важливого значення в системі інститутів права інтелектуальної власності набуває патентне право. Проблематика патентного права вже неодноразово ставала предметом дослідження у вітчизняній цивільно-правовій науці, проте досі невирішеним залишається питання щодо його об’єктів. Тож завданням даної статті є визначення кола об’єктів, які охороняються патентним правом, та їх характеристика. У статті звернута увага на існування різних підходів до розуміння поняття «патент» у національному законодавстві та міжнародних актах. Проаналізовано винахід як найбільш важливий об’єкт патентно-правової охорони. Наголошено на недоцільності визначення винаходу та його об’єктів шляхом вказівки на будь-яку сферу технології. Стосовно корисної моделі проаналізовано останні законодавчі зміни щодо визначення її об’єктів, а також висловлено деякі міркування щодо перспектив запровадження для неї критерію винахідницького рівня. Щодо промислового зразка, то з урахуванням останніх змін до законодавства у цій сфері зазначено про недоцільність його віднесення до об’єктів патентного права. Аргументовано, що сорти рослин як результати селекції не можуть бути віднесені до сфери патентного права. Зроблено висновок, що об’єктами патентного права є винаходи і корисні моделі. У зв’язку з цим запропоновано в процесі рекодифікації норми про промислові зразки виділити в окрему главу ЦК України.