ОКРЕМІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ДАНИХ ПРО ПАСАЖИРІВ (API/PNR) В ІНТЕРЕСАХ ПРИКОРДОННОЇ БЕЗПЕКИ - Філіппов, С. О. (Правова держава, 2021)
У статті розкрито логіку, механізм та основні параметри використання даних про пасажирів (API/PNR) в інтересах прикордонної безпеки. Розкрито співвідношення понять «попередня інформація про пасажирів» та «запис реєстрації пасажирів». Підкреслено, що системи спрощення формальностей одночасно позитивним чином впливають й на безпеку. Наприклад, метою збору даних в ЄС визнається ефективна боротьба з нелегальною міграцією та посилення прикордонного контролю, а також запобігання, виявлення, розслідування і переслідування злочинів терористичної спрямованості і серйозних злочинів. Це стосується, як системи попередньої інформації про пасажирів (API), так і додаткових даних про пасажирів, таких, як дані реєстрації пасажирів (PNR). Беззаперечно, що успішне застосування обміну даними API і PNR залежить від єдиного підходу всіх учасників інформаційних відносин (як прикордонних відомств так і авіакомпаній в різних державах) до питання про стандарт даних та стандарт їх передачі. А забезпечення такого єдиного підходу є проблемою навіть тоді, коли наявна єдність правового регулювання щодо формату даних та процедур обміну даними. У національному законодавстві відсутні спеціальні нормативно-правові акти, які б урегульовували відносини з приводу обігу даних про реєстрацію авіапасажирів, також не визначено єдиного оператора, який обробляє даний вид інформації. Отже, назріла потреба у спеціальному нормативно-правовому регулюванні використання даних про авіапасажирів, які перетинають державний кордон України.