ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА «РИНКУ ЗЕМЛІ» В КРАЇНАХ ЄВРОПИ І УКРАЇНІ: ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРІВ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Литвинова, Л. О.; Чуєнко, В. І. (Правова держава, 2022)
У положеннях наукової статті здійснено порівняльну характеристику функціонування «ринку землі» в країнах Європи та Україні, а також проаналізовано практичні аспекти укладення договорів купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення. Авторами запропоновано під «ринком землі» розуміти суспільні відносини, що врегульовані нормами чинного законодавства України, що виникають з приводу здійснення власниками земельних ділянок суб’єктивних прав на такі ділянки, у тому числі органів державної влади та органів місцевого самоврядування, що здійснюють права власника на землю від імені українського народу. У дослідженні вивчено досвід функціонування «ринку землі» та укладення договорів купівлі-продажу останньої в ФРН, Латвії та Франції та визначено спільні та відмінні риси такого функціонування з практикою України. Авторами визначено недоліки у процедурі укладення договорів купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення за законодавством України та запропоновано для вирішення вказаних проблем використати досвід провідних країн Європи.