КОНЦЕСІЯ У МОРСЬКИХ ПОРТАХ УКРАЇНИ: ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Сурілова, А. О. (Правова держава, 2022)
Передача портів у концесію є успішною світовою практикою для оптимізації процесів у портах з метою збільшення їх прибутковості. Відомо, що ледве не всі найбільші порти світу знаходяться в концесії, що сприяє розбудові їх інфраструктури та збільшенню перевалки вантажів. Однак, в Україні концесія стосовно морських портів довгий час залишалася лише перспективою на папері і в реальній практиці не застосовувалася. З приходом нової президентської адміністрації, одним з перших завдань було поставлено оптимізацію транспортної інфраструктури країни, що означало, зокрема, передачу морських портів у концесію. У статті розглядаються головні аспекти передачі морських портів України в концесію. Приділено увагу поняттю концесії, його основним ознакам. Наводяться приклади трактування концесії з різних точок зору, серед яких вирізняються юридична, економічна та логістична інтерпретації. Розглянуто співвідношення концесії з поняттям державно-приватного партнерства. У цьому аспекті, наведено відповідну нормативно-правову базу, серед якої особливо вирізняються Закони України «Про державно-приватне партнерство» та «Про концесію». Зроблено висновок про існування необхідного рівня правового регулювання для впровадження в життя концесійних механізмів у морських портах України. У дослідженні взято до уваги реальні приклади укладення концесійних договорів щодо морських портів України. Наприклад, проаналізовано ситуацію навколо укладення концесійних договорів стосовно морських портів у м. Миколаїв та м. Херсон. Крім цього, встановлено, що розвиток концесій є перспективним напрямком реалізації державної політики. За допомогою концесій можливе залучення фінансування в інфраструктуру морських портів, створення робочих місць, наповнення державного бюджету, допомога органам місцевого самоврядування. Однак, для реалізації всього потенціалу концесій необхідно вжити заходів для створення сприятливого інвестиційного клімату, привабливих умов для приватних інвесторів-концесіонерів, зокрема, шляхом вдосконалення судової системи, захисту права власності, оподаткування та публічного управління.