УПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ API/PNR У СФЕРУ ПРОТИДІЇ ТЕРОРИСТИЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Фігура, В. О. (Правова держава, 2023)
Дана стаття присвячена перспективам розгортання та функціонування в Україні системи попередньої інформації про пасажирів (API) та реєстраційних записів пасажирів (PNR). У роботі проаналізовано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом» та наведено аргументи щодо необхідності його вдосконалення. Зазначено, що система заходів у сфері протидії терористичній діяльності, у зв’язку з обранням Україною курсу до європейської та євроатлантичної інтеграції, повинна відповідати загальновизнаним практикам боротьби з тероризмом, у тому числі, міжнародним, а також наявному рівню терористичних загроз. Очевидно, що це пов’язано, насамперед, з розв’язаною війною з боку російської федерації. У статті наведено аргументи на користь окремих елементів удосконалення антитерористичного законодавства, зокрема, доцільності визначення суб’єктів і підрозділів, які найдоцільніше наділити повноваженнями роботи з системою API/PNR. Також акцентовано увагу на те, що дієвість його застосування прикордонниками під час виконання ними службових обов’язків з охорони державного кордону України може бути підвищена шляхом комплексного використання разом з методикою профайлінгу. Профайлінг широко застосовується за кордоном і вже довів свою високу ефективність. Отже, одним з головних завдань у сфері протидії терористичній діяльності на державному кордоні України є всебічне посилення спроможностей загальнодержавної системи боротьби з тероризмом шляхом упровадження сучасних інформаційно-аналітичних рішень.