ВПРОВАДЖЕННЯ ДОСЯГНЕНЬ СУДОВОЇ АРХЕОЛОГІЇ ТА СУДОВОЇ АНТРОПОЛОГІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ПРОВЕДЕННЯ ПОШУКОВИХ РОБІТ НА ОБ’ЄКТІ АРХЕОЛОГІЧНОЇ СПАДЩИНИ - Нарожна, О. В. (Правова держава, 2023)
У статті розглянуті питання, що виникають при розслідуванні незаконного проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини. Проведення окремих видів експертиз необхідно для всебічного та повного розуміння механізму події та ідентифікації знайдених останків скелетів та трупів. Висвітлено можливості впровадження спеціальних знань з галузі судової археології та судової антропології. Визначено основні питання для експерта з вказаних напрямів досліджень. Наголошено, що найбільш перспективним та доцільним порядком проведення комплексної експертизи є поєднання судово-медичної експертизи разом з судово-археологічними та судово-антропологічними дослідженнями.