ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ВІРТУАЛЬНІ АКТИВИ» В КОНТЕКСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ СТАНДАРТІВ ГРУПИ З РОЗРОБКИ ФІНАНСОВИХ ЗАХОДІВ БОРОТЬБИ З ВІДМИВАННЯМ ГРОШЕЙ (FATF) - Нігреєва, О. О. (Правова держава, 2023)
Стаття присвячена правовому регулюванню обігу криптоактивів, як на міжнародному, так і на національному рівні в Україні. Вона містить порівняльний аналіз прийнятого у 2022 році Закону України «Про віртуальні активи» та Рекомендацій Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) щодо віртуальних активів та постачальників послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів. Незважаючи на те, що, у цілому, продемонстровано відповідність положень Закону України зазначеним рекомендаціям, робиться висновок про те, що Закон України, який ще так і не набрав чинності, вже є частково застарілим, що легко пояснюється швидким розвитком ринку криптоактивів і пов’язаних із ними технологій. У зв’язку з цим, українському законодавцю слід взяти до уваги Оновлену інструкцію Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей щодо застосування до віртуальних активів і постачальників послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів, підходу, що грунтується на оцінці ризиків, розроблену у 2021 р., та Регламент ЄС про ринки криптоактивів від 2023 р. Окремого та спеціального регулювання у законі потребують такі аспекти обігу криптоактивів, як обіг забезпечених криптоактивів (так званих стейблкойнів), безпосередні транзакції між власниками криптоактивів (так звані P2P чи peer to-peer транзакції), обіг невзаємозамінних токенів (так званих NFT) тощо. Регламентація цих відносин, на національному рівні, не тільки дозволить вирішити проблему правової невизначеності, але й допоможе у формуванні глобального та більш конгруентного правового режиму обігу криптоактивів, який би забезпечив ефективну боротьбу із відмиванням грошей та фінансуванням тероризму під егідою FATF, а, також, надав більші гарантії криптоінвесторам.