РЕФОРМУВАННЯ ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИН ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ - Кузнецова, Ю. В. (Правова держава, 2023)
У статті висвітлюються проблемні питання, що виникають у трудових правовідносинах під час воєнного стану. Учасниками трудових правовідносин є велика кількість суб’єктів, як працівників, так і роботодавців, й, відповідно, ця проблематика є дуже важливою. Розглядаються фактори, які зумовлюють реформування трудового законодавства, досліджуються нові механізми правового регулювання. Водночас, в результаті оновлення правового регулювання виробляється практика правозастосування, яка виявляє правові колізії. Подальший розвиток трудових правовідносин виявляє і правові лакуни - неурегульовані суспільні трудові відносини, які потребують правової регламентації. Проблематика законодавчого регулювання правовідносин, незважаючи на їхню часткову інноваційність, вже досліджується науковцями. Вченими надаються як загальні огляди проблематики, так і присвячується увага окремим проблемам. Водночас, і законодавче регулювання, і практика правозастосування цієї сфери зумовлює подальше дослідження як окремих питань, так і загальних засад трудового законодавства. Дослідження актуальних проблем трудових правовідносин та їхньої правової регламентації проводиться з метою вироблення пропозицій щодо подальшого правового регулювання. У статті проведено докладний аналіз змін до Кодексу законів про працю України. Проведено кількісний та якісний аналіз внесених змін. Проаналізовано тенденції правового регулювання під час воєнного стану, розглянуто новий понятійний апарат, закони, якими було внесені зміни. Акцентується увага на такому новому правовому інституті як призупинення дії трудового договору, оцінюються його позитивні та негативні прояви, досліджуються погляди науковців на проблемні питання та позиція законодавця у їхньому вирішенні, новітнє правове регулювання. Розглядається проблематика втрати трудової книжки як документа, що посвідчує страховий/трудовий стаж, та її відновлення. Робиться висновок, що стрімкий розвиток трудового законодавства, який, водночас, має своє відображення у правовій доктрині, у правозастосовчій практиці та у судовому прецеденті.