ОСОБЛИВОСТІ ПРИЗНАЧЕННЯ КЕРІВНИКІВ ДЕРЖАВНИХ І КОМУНАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я У ПЕРІОД ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ - Корнійченко, О. О. (Правова держава, 2024)
У статті розглянуто особливості призначення керівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я у період дії воєнного стану, проаналізовано відповідний нормативний механізм, з’ясовано проблемні аспекти та запропоновано шляхи їх вирішення. Зібрано та досліджено інформацію щодо здійснення призначень керівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я суб’єктами, у власності (управлінні) яких знаходиться більшість таких закладів, починаючи з 20.05.2022 р. Установлено, що у період дії воєнного стану переважна частина уповноважених суб’єктів призначають керівників без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачена законом. Відзначено, що наявність суб’єктів, які до вказаних призначень підходять у відмінний спосіб, може свідчити про недосконалість нормативних конструкцій Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 р. № 389-VIII. Обґрунтовано, що у період дії воєнного стану правові підстави для проведення конкурсів як на зайняття посад керівників державних, комунальних закладів охорони здоров’я, так і будь-яких інших суб’єктів господарювання державного сектору економіки чи комунальних підприємств, установ, організацій, відсутні. Зроблено висновок, що можливість застосування спрощеного порядку призначення керівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, а також інших суб’єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій, встановленого ч. 5 ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 р. № 389-VIII, має бути диференційованою й обґрунтованою, тобто пов’язаною із реальною неможливістю суб’єкта призначення провести конкурс, зокрема у зв’язку з воєнними (бойовими) діями. З огляду на означене запропоновано внести відповідні зміни і доповнення до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 р. № 389-VIII.