ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ СУДОМ ЯК ПІДСТАВА ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ВИСНОВКУ ЕКСПЕРТА В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ - Халюзов, Є. С. (Правова держава, 2025)
У статті розглянуто актуальні протиріччя, що виникають під час розгляду питання про призначення судом експертизи в адміністративному судочинстві України. Метою статті є розгляд процесуальних аспектів призначення експертизи судом як правової підстави для підготовки висновку експерта в адміністративному судочинстві, з проведенням детального аналізу судової практики. Зазначено, що вказаному питанню не приділялось багато уваги серед академічної спільноти, чим зумовлена актуальність у проведенні даного дослідження. Встановлено, що призначення експертизи судом є важливою процесуальною дією, оскільки за допомогою висновку експерта, який отримується за наслідками проведення експертизи, стає можливим встановити обставини справи, які неможливо встановити без володіння спеціальними знаннями у сфері іншій, ніж право. Було висвітлено різну судову практику щодо розгляду питання про призначення експертизи судом під час розгляду справи по суті. Адміністративні суди можуть як призначати експертизу на такій стадії судового процесу, так і відмовляти у її призначенні, посилаючись на пропуск процесуальних строків для звернення з таким клопотанням. У контексті цього було зазначено, що суди повинні дотримуватись принципу офіційного з’ясування обставин справи та виконувати завдання адміністративного судочинства, а тому потрібно уникати застосування надмірного формалізму під час вирішення питання про призначення експертизи, якщо дійсно існує потреба у володінні спеціальними знаннями. Висвітлено додаткові процесуальні перешкоди, на які окремо можуть посилатись суди, відмовляючи у задоволенні клопотань про призначення експертизи під час розгляду справи по суті. Процесуальне законодавство не передбачає можливості для суду зупинити провадження на стадії судового розгляду по суті з підстав призначення судом експертизи, що може перешкоджати повному встановленню обставин справи або змушувати суди йти на порушення формальних процесуальних вимог. Було запропоновано внести зміни до процесуального законодавства, якими дозволити судам зупиняти провадження у справі на стадії розгляду справи по суті у разі призначення судом експертизи.