МОДЕЛІ НОРМОПРОЄКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В КРАЇНАХ ЄС: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ УКРАЇНИ - Петруненко, Я. В. (Правова держава, 2025)
У представленій статті здійснено порівняльний аналіз основних моделей нормопроєктної діяльності, сформованих у країнах ЄС, а саме англосаксонської, континентальної, скандинавсько-консультаційної моделей, а також наднаціональної моделі «кращого регулювання» (better regulation) на рівні ЄС. Автор акцентує увагу на інституційних, процедурних і методологічних особливостях підготовки нормативно-правових актів у різних правових системах. На основі комплексного вивчення європейських практик автором виявлено ключові елементи, котрі забезпечують високу якість законодавчого процесу: професіоналізація драфтерів, обов’язкова оцінка впливу нормативних актів (RIA), інституційне закріплення стандартів правової техніки, широке залучення стейкхолдерів до розробки політичних рішень та нормативної бази. Також у статті проведено критичний аналіз сучасного стану нормопроєктної діяльності в Україні, визначено основні виклики, котрі суттєво впливають на її якість і стабільність, зокрема розпорошеність процедур, недостатню координацію між органами влади, слабкість інститутів оцінки впливу, а також недосконалість мовних та структур- них аспектів законодавчих текстів. За підсумками проведеного дослідження, на основі отриманих результатів, запропоновано низку практичних рекомендацій для імплементації елементів європейських моделей у національну правову систему України. Зокрема, йдеться про необхідність створення професійного корпусу законодавчих радників, впровадження обов’язкових процедур оцінки впливу, розробку єдиного закону про нормативно-правові акти, а також цифровізацію та забезпечення відкритості процесу нормотворення. Результати дослідження мають теоретичну та практичну цінність для вдосконалення нормопроєктної діяльності в Україні на шляху євроінтеграції, сприяючи підвищенню якості законодавства, зміцненню верховенства права та розвитку демократичного врядування.