ДИНАМІКА РЕЦИДИВНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ ТА КРИМІНАЛЬНО- ПРАВОВІ І ПЕНІТЕНЦІАРНІ ЗАХОДИ ЇЇ ЗАПОБІГАННЯ - Глух, Р. В. (Правова держава, 2025)
У статті досліджено актуальні тенденції динаміки рецидивної злочинності в Україні, проаналізовано статистичні показники та виявлено основні причини зростання рецидивної злочинності. Автором відмічено, що статистика теж підтверджує необхідність впливати та якісно змінювати кримінальне законодавство з метою мінімізації проявів рецидивної злочинності, зокрема аналізуючи статистику осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення маючи не зняту чи не погашену у встановленому законом порядку судимість. Метою дослідження є комплексний аналіз стану динаміки рецидивної злочинності та визначення на основі цього ефективних заходів запобігання кримінально-правового і пенітенціарного спрямування. Автор приділяє особливу увагу кримінально-правовим та пенітенціарним заходам, спрямованим на запобігання рецидиву, зокрема удосконаленню законодавства, застосуванню ефективних програм ресоціалізації, посиленню контролю за особами після звільнення. У статті також порушено питання взаємодії між правоохоронними, судовими та соціальними інституціями як необхідної умови комплексного впливу на зниження рівня рецидивної злочинності. А саме, автор наголошує на необхідності удосконалення норм кримінального законодавства, яке стосується введення конкретних обмежень щодо умовно-дострокового звільнення для осіб-рецидивістів, а також на необхідності міжвідомчої взаємодії, яка полягає у співпраці між поліцією, судами, органами пробації, соціальними та медичними установами з метою зменшення проявів рецидиву. Запропоновано шляхи підвищення ефективності профілактичних заходів та ресоціалізаційної роботи з особами, які вже мають судимість і повторно вчиняють кримінальні правопорушення.