МОРСЬКІ ЗАКОНИ ГАНЗЕЙСЬКОГО СОЮЗУ 1597 РОКУ: ІСТОРИЧНИЙ КОНТЕКСТ, ПРАВОВИЙ ЗМІСТ ТА ЗНАЧЕННЯ - Гавриленко, О. А. (Правова держава, 2025)
Морські закони Ганзи 1597 року стали важливим етапом розвитку морського права в Європі та мають значний вплив на формування міжнародно-правових норм, що регулюють морську торгівлю й навігацію. Цей документ, створений у межах Ганзейського союзу – потужного торговельно-економічного об’єднання північнонімецьких міст, – відображає узагальнення та кодифікацію звичаїв, що склалися у морському торговельному обігу північноєвропейського регіону. Стаття досліджує зміст, структуру та основні положення Морських законів Ганзи 1597 року, а також їхній вплив на подальший розвиток морського права в Європі. У роботі розглянуто ключові норми Морських законів Ганзи 1597 року, які регулювали такі важливі питання, як обов’язки капітана та екіпажу, правила перевезення вантажів, відповідальність за пошкодження товарів, а також порядок вирішення морських суперечок. Закони відображали звичаї, які складалися протягом століть на теренах Балтійського й Північного морів, і стали зразком для інших збірок морського права. Дослідження також аналізує уніфікаційний характер цих законів – вони сприяли однаковому застосуванню морських звичаїв у межах Ганзи, що полегшувало торговельні операції між різними портами та містами. Особливу увагу приділено питанню впливу Морських законів Ганзи на подальше кодифікування морського права в інших європейських країнах та формування загальноєвропейських принципів морського права. Морські закони Ганзи 1597 року репрезентують важливий історико-правовий пам’ятник, що відіграв значну роль у розвитку морського права Європи. Вони не лише кодифікували морські звичаї та надали їм офіційного статусу, а й заклали основу для створення правових систем, що забезпечували справедливе та ефективне регулювання морської торгівлі. Ці закони мали тривалий вплив на правові традиції, що регулювали морське судноплавство, і стали зразком для подальших нормативних актів у цій сфері. Дослідження підкреслює значущість Морських законів Ганзи як джерела морського права та їхню роль у формуванні правової спадщини Європи.