ЛЮДИНОЦЕНТРИЧНА КОНЦЕПЦІЯ ЯК ПІДҐРУНТЯ ЗАСТОСУВАННЯ СПЕЦІАЛЬНО-ЮРИДИЧНИХ МЕТОДІВ У ДОСЛІДЖЕННІ ІНСТРУМЕНТІВ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ - Юрченко, В. В. (Правова держава, 2025)
Стаття присвячена розгляду людиноцентричної концепції як підґрунтя застосування спеціально-юридичних методів у дослідженні інструментів публічного адміністрування. Автором стверджується, що спеціально-юридичні методи наукового пізнання забезпечують цілісне дослідження інструментів публічного адміністрування. Так, історико-правовий метод відтворює динаміку їх становлення, системно-структурний – виявляє внутрішню організацію та відповідність людиноцентричним орієнтирам, конкретно-дедуктивний і соціологічний, у свою чергу, дозволяють поєднати доктрину з практикою. Натомість формально-юридичний метод гарантує якість нормативного матеріалу, а метод правового моделювання відкриває можливості для прогнозування й оптимізації адміністративно-правового регулювання в означеній сфері правовідносин. Підкреслено, що в умовах людиноцентричної парадигми кожен із розглянутих методів набуває додаткового виміру. Зокрема, об’єктом аналізу стає не лише ефективність адміністративно-правового механізму як такого, а й його здатність забезпечувати пріоритет прав, свобод та законних інтересів особи. У такій логіці будь-який спеціально-юридичний метод виступає засобом оцінки того, наскільки конкретний інструмент публічного адміністрування відповідає конституційним цінностям і сприяє реальній реалізації адміністративно-правового статусу особи. Обґрунтовано, що комплексне застосування спеціально-юридичних методів дозволяє отримати цілісне уявлення про функціонування інструментів публічного адміністрування, поєднуючи історичний і порівняльний аналіз, структурно-функціональний розгляд, дедуктивну логіку, соціологічну верифікацію, формально-юридичний аналіз і моделювання перспектив подальшого розвитку цього інституту. Підкреслено, що таке поєднання забезпечує внутрішню несуперечливість, системність і прикладну значущість дослідження.