ГРОМАДСЬКИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ МОНІТОРИНГ ЯК ВАЖЛИВИЙ ЕЛЕМЕНТ ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ В УКРАЇНІ - Кулик, К. Д. (Правова держава, 2025)
Динамічне реформування антикорупційного законодавства зумовлює необхідність розробки механізму оцінки ефективності заходів, спрямованих на запобігання та боротьбу з корупцією. Поступово впроваджуються заходи, що допомагають виявляти, мінімізувати та нейтралізувати фактори, що сприяють корупції в країні. Одним із таких заходів є антикорупційний моніторинг. Система антикорупційного моніторингу наразі перебуває в процесі законодавчого закріплення, інституціоналізації та функціонування в Україні. У статті досліджено вплив громадського антикорупційного моніторингу на реалізацію системи заходів, спрямованих на запобігання та протидію корупції. Визначено як офіційні державні органи, які уповноважені на здійснення державного моніторингу та оцінки ефективності реалізації Антикорупційної стратегії та Державної антикорупційної програми з її виконання, так і акцентовано увагу на участі громадськості у запобіганні корупції. Метою статті є визначення ролі громадського антикорупційного моніторингу в системі запобігання та протидії корупції в Україні. Авторка розкрила три найбільш поширені форми здійснення представниками громадськості антикорупційного моніторингу в Україні. До них належить: участь у діяльності міжнародних та національних громадських організацій та об’єднань, метою яких є зниження корупції в державі; журналістські розслідування корупційних практик та їх висвітлення у пресі; діяльність окремих громадян у запобіганні корупції. Зроблено висновок, що активна робота громадянського суспільства посилює контроль за доброчесністю та прозорістю діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування та приватного сектору.