ПОДАТКОВІ ПРАВОВІДНОСИНИ І ВІДНОСИНИ АДМІНІСТРАТИВНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ: ДОКТРИНАЛЬНІ ПИТАННЯ ЗВ’ЯЗКУ ТА ВЗАЄМОУЗГОДЖЕННЯ - Білик, П. П. (Правова держава, 2025)
У статті здійснено теоретичний аналіз підстав та обґрунтування можливості трансформації державно-владної діяльності з упорядкування суспільних відносин у виконавчо-розпорядчий спосіб із державно-управлінських засад на публічно- адміністративні. Наголошено, що, попри наявність окремих теоретичних напрацювань, на сьогодні відчувається брак комплексних досліджень, які б розглядали податкові правовідносини саме як відносини адміністративних зобов’язань, що унеможливлює відповідні трансформації чинного податкового законодавства, де органи адміністрування податків, виконуючи роль органу публічно-сервісного обслуговування платників податків, повинні стати органами забезпечення належного виконання приватними особами їх податкового обов’язку. Це зумовлює потребу в подальшому системному осмисленні категорії «адміністративні зобов’язання» в податковому праві з урахуванням нових викликів і завдань правової реальності в Україні. Критичному аналізу були піддані підстави визначення переваг публічного адміністрування перед державним управлінням, а також проаналізовано публічні правовідносини з огляду можливості їх розуміння як відносин адміністративних зобов’язань. Податкові правовідносини досліджено як двосторонній юридичний зв’язок адміністративно-зобов’язального характеру. Обґрунтовано необхідність подальшої розробки та впровадження публічно- адміністративних і зобов’язальних засад у практику вдосконалення правового регулювання відносин оподаткування.