АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ РОБОТОДАВЦЯ ЗА НЕЗАКОННЕ ЗВІЛЬНЕННЯ ПРАЦІВНИКА В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ КОРОНАВІРУСУ SARS-COV-2

Автор(и)

  • П. Ю. Світайло Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2411-2054.2020.40.217602

Ключові слова:

звільнення працівника, захист конституційного права на працю, умови пандемії, масові звільнення

Анотація

 Метою статті є дослідження проблемних аспектів відповідальності роботодавця за незаконне звільнення, зокрема щодо пришвидшення порядку відшкодування шкоди незаконно звільненому працівнику, вдосконалення механізму адміністративної відповідальності роботодавця за незаконне звільнення, посилення гарантій працівників при масовому звільненні, внесення змін до кримінального законодавства щодо грубого по- рушення законодавства про працю, вчиненого в умовах пандемії коронавірусу SARSCoV- 2. Для досягнення мети зазначеної наукової статті застосовано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів. Зокрема, завдяки діалектичному методу пізнання встановлено базовий підхід до вивчення проблем, які виникають під час вирішення питання про відповідальність роботодавця за незаконне звільнення працівників; герменевтичному – здійснено тлумачення законодавчих актів у зазначеній сфері. Також у статті широко використані загальнонаукові методи, такі як індукція, дедукція, аналіз, синтез, узагальнення. Спеціально-наукові методи, зокрема, формально-юридичний (догматичний) використано при розробленні пропозицій щодо внесення змін до чинного законодавства України. В науковій статті сформульовано основні причини, що сприяють порушенню трудового законодавства з боку роботодавців. За результатами аналізу чинних законодавчих норм встановлено, що на теперішній час відсутні норми, які би забороняли, виправдовували або давали право роботодавцям звільняти працівників у зв’язку із запровадженням в країні карантинних заходів. Враховуючи це, роботодавці намагаються приховати дійсні обставини та підстави звільнення під законними підставами, передбаченими КЗпП України, кількість незаконних звільнень у період карантину невпинно зростає, про що свідчать статистичні дані, надані Державною службою зайнятості. З огляду на це, автором запропоновано ряд змін до чинного законодавства України, зокрема: 1) до ст. 235 Кодексу законів про працю щодо виплати працівнику грошової компенсації у зв’язку з його незаконним звільненням за рахунок державного бюджету України у разі фактичної ліквідації підприємства до моменту прийняття судом рішення про стягнення з роботодавця середнього заробітку за час вимушеного прогулу; 2) до Кодексу законів про працю – з метою запровадження позитивного досвіду Франції в частині складання на підприємствах соціальних планів для пом’якшення негативних наслідків масового скорочення персоналу з економічних причин; 3) доповнення ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення положенням щодо відповідальності роботодавця за незаконне звільнення або відмову у прийнятті на роботу у випадках, що виключають його кримінальну відповідальність. Також, автором підтримано наукову позицію щодо необхідності внесення змін до ст. 172 Кримінального кодексу України щодо виключення поняття «грубе порушення законодавства про працю» і перетворення складу злочину, передбаченого цією статтею, на матеріальний.

 

Посилання

Konstituciya Ukrayini : stanom na 01 listopada 2020 roku. URL: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/ show/254k/96-VR [in Ukrainian].

Kodeks zakoniv Ukrayini pro pracyu : stanom 01 listopada 2020 roku. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/322-08#Text [in Ukrainian].

Deyaki pitannya zabezpechennya trudovih prav derzhavnih sluzhbovciv, pracivnikiv derzhavnih organiv, pidpriyemstv, ustanov ta organizacij na chas vstanovlennya karantinu u zv’yazku iz zagostrennyam situaciyi, pov’yazanoyi z poshirennyam vipadkiv gostroyi respiratornoyi hvorobi COVID-19, sprichinenoyi koronavirusom SARS-CoV-2 : Postanova Kabinetu Ministriv Ukrayini vid 25 bereznya 2020 roku № 256. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/256-2020- %D0 %BF#Text [in Ukrainian].

Rinok praci pislya karantinnogo lita : povidomlennya Derzhavnoyi sluzhbi zajnyatosti vid 02.09.2020.

Problemi yuridichnih garantij trudovih prav pracivnikiv pri ukladenni, zmini ta rozirvanni trudovogo dogovoru : Monografiya (2016) K. Yu. Melnik, A. O. Babenko. Harkiv : Harkiv. nac. un-t vnutr. sprav,. 240 s. [in Ukrainian].

Silin A. A. (2000) Pravovye formy regulirovaniya trudovyh otnoshenij. Trud za rubezhom. № 2. [in Russian].

Dudorov O. O., Havronyuk M. I. (2014) Kriminalne pravo: Navchalnij posibnik; za zag. red. M. I. Havronyuka. K.: Vaite. [in Ukrainian].

Postanova Verhovnogo Sudu Ukrayini u spravi №5-106ks15 vid 01.10.2015 roku. URL: https://oda.court. gov.ua/sud1590/pravovipoziciivsu/5-106ks15 [in Ukrainian].

Zvit «Forma 1. Zagalni vidomosti pro kilkist zareyestrovanih kriminalnih pravoporushen ta rezultati yih dosudovogo rozsliduvannya» za 3 kvartala 2020 roku. URL: https://old.gp.gov.ua/ua/stst2011.html?dir_ id=114137&libid=100820&c=edit&_c=fo# [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-02

Номер

Розділ

ТРУДОВЕ ПРАВО;ПРАВО СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ