СТУПІНЬ НАУКОВОГО ОБҐРУНТУВАННЯ І АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНСТИТУЦІЙНИХ ЗАСАД ВІДНОСИН ДЕРЖАВИ І ЦЕРКВИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.18524/2411-2054.2021.42.232431

Ключові слова:

церква, відносини держави та церкви, право особи на свободу віросповідання, наука адміністративного права, адміністративно-правове регулювання

Анотація

 У статті здійснено аналіз розвитку наукової думки щодо адміністративно-правового забезпечення відносин держави і церкви, а також розкрито сучасний стан національного адміністративного законодавства у сфері релігії. Встановлено, що в доктрині адміністративного права дослідження адміністративно-правового забезпечення відносин держави та церкви носять фрагментарний характер. Це негативно позначається на адміністративно-правовому регулюванню суспільних відносин у сфері релігії, на ефективності діяльності суб’єктів публічного адміністрування, які реалізують держав- ну політику у сфері релігії, та на стані захищеності віруючих осіб в Україні. Зроблено висновок, що стан наукового обґрунтування адміністративно-правового забезпечення конституційних засад відносин держави і церкви залишається незадовільним в Україні. Обґрунтовано, що в сучасних умовах розвитку суспільства церква, попри всі обмеження, які закріплені у конституційних засадах відносин держави та церкви, є активним учасником адміністративних правовідносин. Разом з тим, недосконалість існуючих механізмів реалізації права особи на свободу віросповідання і конституційних засад відносин держави та церкви, а також прогалини в чинному адміністративному законодавстві іноді призводять до того, що на практиці ці конституційні положення або взагалі не реалізуються, або ж реалізуються лише частково, що, в свою чергу, призводить до напруги у суспільстві з питань свободи віросповідання та діяльності релігійних організацій.

Посилання

Вовк Д. О. Право і релігія: дис. …канд. юрид. наук: 12.00.01. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових вчень. Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого. Харків, 2008. 211 с.

Сергієнко Г. Л. Роль конституційно-правового регулювання відносин держави і релігійних організацій у гарантуванні свободи віросповідання в Україні: дис. …канд. юрид. наук: 12.00.02. Конституційне право; муніципальне право. Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого. Харків, 2004. 181 с.

Пристінський І. О. Адміністративно-правовий статус релігійних організацій в Україні: дис. …канд. юрид. наук: 12.00.07. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право. Національна академія внутрішніх справ. Київ, 2010. 18 с.

Мінка П. П. Адміністративно-правове регулювання свободи віросповідання в Україні: дис. …канд. юрид. наук: 12.00.07. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право. Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ. Дніпропетровськ, 2010. 20 с.

Москаленко Т. О. Адміністративно-правове забезпечення права людини на свободу віросповідання в Україні: дис. …канд. юрид. наук: 12.00.07. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право. Державний науково-дослідний інститут МВС України. Київ, 2012. 167 с.

Кравцова М. О. Адміністративно-правове регулювання релігійних правовідносин в Україні: дис. …канд. юрид. наук: 12.00.07. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право. Донецький юридичний інститут МВС України. Кривий Ріг, 2020. 19 с.

Мельничук О. П. Відносини держави і церкви (адміністративно-правовий аспект): дис. …докт. юрид. наук: 12.00.07. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право. Запорізький національний університет. Запоріжжя. 2021. 452 с.

Про свободу совісті та релігійні організації: Закон України від 23.04.1991. Відомості Верховної Ради України. 1991. № 25. Ст. 283.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-07

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО