ОБИВАТЕЛЬ І ТРАНСКОРДОННА ЗЛОЧИННІСТЬ

Автор(и)

  • С. О. Філіппов Національна академія Державної прикордонної служби України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2411-2054.2017.28.234342

Ключові слова:

транскордонна злочинність, обиватель, прикордонний простір, суспільна свідомість, соціальна аномалія

Анотація

У статті наведено результати дослідження соціальних умов транскордонної злочинності. Зокрема: показана роль обивателя у виникненні і розвитку криміногенних процесів в прикордонному просторі і зворотний вплив на нього цих процесів; взаємозв’язок кримінальної суспільної свідомості і злочинності; вплив засобів масової інформації на формування громадської думки з приводу транскордонної злочинності. Зроблено висновки про те, що значущим фактором суспільної свідомості в Україні щодо транскордонної злочинності є наявність високого рівня соціальної аномії. Дане явище характеризує невідповідність між соціальними цілями, що формально схвалюються і засобами їх досягнення, що заявляються у суспільстві. В результаті неможливості їх досягнення законними засобами прийнятою практикою стає вчинення транскордонних правопорушень. Охарактеризовано населення прикордоння за ознакою різноспрямованих мотивів, пов’язаних зі ставленням до транскордонної злочинності. Обґрунтовано заходи, спрямовані на стимулювання антикримінальної стійкості громадян і недопущення криміналізації частини суспільства, що відноситься до населення прикордоння.

Посилання

Мацкевич И. М. Общественное сознание и преступность. Сборник материалов конференции: Экология и уголовное право: поиск гармонии. Материалы международной научно-практической конференции. Геленджик. 6-9 октября 2011 г. Отв. ред. В. П. Коняхин. Краснодар, 2011. – 610 с.

Філіппов С. О. Динаміка та географічні особливості транскордонної злочинності, пов’язаної з незаконним переправленням мігрантів до Європейського Союзу. Вісник Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія : Юридичні науки. 2016. – № 1. – С. 14. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vnadpcurn_2016_1_19.

Головкін Б. М. Види злочинності. Журнал східноєвропейського права. – 2015. – № 18. – С. 14-21. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://easternlaw.com.ua/wp-content/uploads/2015/08/golovkin_18.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-15

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС