ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ В УМОВАХ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ

Автор(и)

  • Г. П. Орел Науково-дослідний інститут інформатики і права; Національний університет «Одеська морська академія», Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2411-2054.2021.43.240942

Ключові слова:

соціальні мережі, інтернет-комунікації, учасники інтернет-спілкування, правове забезпечення, шахрайство, права людини

Анотація

Дана стаття присвячена розгляду складових частин правового забезпечення прав людини в умовах розвитку соціальних мереж. Розглянуто питання правового статусу осіб – учасників інтернет-спілкування.

До таких прав віднесено: право на об’єднання; право на свободу думки і слова; інформаційні права, пов’язані з поширенням, передачею, отриманням і використанням інформації. Також, у даній статті висвітлено питання неправомірних проявів, що тягнуть за собою порушення законних прав та інтересів.

Для індивідуального користувача це незаконний доступ до персональних даних, розголошення конфіденційної інформації; дифамація; порушення авторських прав; шахрайство, неправомірне використання банківських даних та ін. Висвітлено питання безпеки персональних даних користувачів соціальних мереж. Основним нормативно-правовим актом, який діє сьогодні у сфері захисту персональних даних у мережі Інтернет, є Конвенція Ради Європи про захист фізичних осіб при автоматизованій обробці персональних даних. Визначено, що в силу потенційних загроз, що виникають у зв’язку з функціонуванням соціальних мереж та інших інститутів інтернет-комунікації, перспективним напрямком стає створення правових режимів прав людини в частині регламентації інтернет-відносин щодо поширення інформації при забезпеченні балансу інтересів всіх учасників такої комунікації і їх гармонізації з основами публічного правопорядку. При цьому окремі проблеми, наприклад захист репутації, охорона інтелектуальної власності, слід вирішувати в руслі вже сформованого галузевого регулювання, розвиваючи його з урахуванням специфіки інтернет-комунікації.

Посилання

Бачило И. Л. Правовое регулирование процессов информатизации. Государство и право. 2014. № 12. С. 72–80.

Гарасимчук О. І. Оцінка ефективності систем захисту інформації. Вісник КНУ імені Михайла Остроградського. 2016. № 1. С. 16–20.

Електронна демократія. URL:: https://www.facebook.com/groups/edemocracyuagroup/?ref=share

Кримінальний кодекс України. Редакція від 08.08.2021, підстава – 1684-IX, 1685-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341–14#Text

Манев О. М. Понятие «Интернет» в законодательстве Украины. URL: http://www.crime-research.ru/library/manaev.htm

Новые нормы Евросоюза: знать, что знают о тебе. URL: http://www.dw.de/a‑16989778

Список соціальних мереж. URL: https://socialmedialist.org/spysoksotsialnykh-merezh.html

Boyd D. M., Ellison N. B. Social Network Sites: Definition, History, and Scholarship. Journal of Computer-Mediated Communication. 2008. № . 13. P. 210–230.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-26

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ПРАВА І ДЕРЖАВИ; СУДОУСТРІЙ