ЛАТЕНТНА ВІКТИМІЗАЦІЯ НАСЕЛЕННЯ: ОКРЕМІ МЕТОДИ ЇЇ ВИЯВЛЕННЯ

Автор(и)

  • О. В. Нарожна Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2411-2054.2022.47.265286

Ключові слова:

віктимність, віктимізація, латентність, жертва правопорушення, злочинність

Анотація

У статті розглянуто окремі характеристики та причини латентної віктимізації. Визначено, що  основними причинами неповідомлень про факти  вчинення правопорушень є зневіра у  спроможність правоохоронних органів провести  об’єктивне розслідування, притягнути  правопорушника до відповідальності. Зазначено,  що більш жертв прагнуть не розголошувати деталі свого приватного життя, впоратися з  проблемами самостійно, а також не бажають  витрачати свій час на участь у офіційному  розслідуванні та давати показання у судовому  засіданні. Окреслені основні причини, які  призводять до високого рівня латентної віктимізації населення та методи її фіксації й  вивчення. Наголошено, що найбільш  перспективним та доцільним напрямком  подальших досліджень цієї теми є такий її аспект,  як віктимізація переселенців з особливо  небезпечних територій. Такі категорії є найбільш  ураженими і мають підвищений рівень  віктимності та віктимізації. 

Посилання

Головкін Б. М. Поняття латентної віктимізації від злочинних посягань. Питання боротьби зі злочинністю : зб. наук. пр. / редкол.: В. І. Борисов та ін. Харків : Право, 2015. Вип. 29. С. 78–88.

Про зареєстровані кримінальні правопорушення та результати їх досудового розслідування: статистика, опублікована на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора України. Єдиний звіт про кримінальні правопорушення по державі. URL: https://gp.gov.ua/ua/posts/pro-zareyestrovani-kriminalni-pravoporushennya-ta-rezultati-yih-dosudovogo-rozsliduvannya-2 (дата звернення: 14.09.2022).

Христич І. О. Латентна віктимізація жертв крадіжок в Україні. Журнал східноєвропейського права. 2015. № 20. С. 127-133.

Звіт Національної поліції України про результати роботи у 2021 році, опублікований на офіційному сайті Національної поліції України. URL: https://www.npu.gov.ua/ activity/zviti/richni-zviti/#panel-1-8 (дата звернення: 14.09.2022).

Віктимологія : навч. посіб. / В. В. Голіна, Б. М. Головкін, М. Ю. Валуйська та ін. ; за ред. В. В. Голіни і Б. М. Головкіна. Харків : Право, 2017. 308 с.

Христич І. О. Порівняльний аналіз стану та динаміки латентної віктимізації населення країн світу. Національний юридичний журнал: теорія і практика. 2015. № 5. Ч. 2. С. 73-76.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-18

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО