УКРАЇНСЬКА НАУКА ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА НА ПОЧАТКУ III ТИСЯЧОЛІТТЯ

Автор(и)

  • В. М. Чернега Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Україна https://orcid.org/0000-0002-9118-6562

DOI:

https://doi.org/10.18524/2411-2054.2023.49.276046

Ключові слова:

наука цивільного процесуального права, цивільне процесуальне законодавство, цивільні процесуальні правовідносини, цивільне судочинство, цивільний процес

Анотація

Статтю присвячено досягненням, проблематиці та перспективам української науки цивільного процесуального права. У роботі розглянуто політематичні дослідження у галузі українського цивільного процесуального права, що відтворені в дисертаціях на здобуття наукових ступенів доктора та кандидата юридичних наук, доктора філософії в галузі права.

Попри оновлення цивільного процесуального законодавства України, не всі норми та інститути цивільного процесуального права (джерела цивільного процесуального права, оціночні категорії в цивільному процесуальному праві, цивільна юрисдикція, суб’єкти цивільного процесуального права, електронні докази, висновок експерта в галузі права, заходи процесуального примусу, особливості розгляду та вирішення окремих категорій цивільних справ в апеляційному та касаційному порядку, особливості розгляду судом справ про обмеження фізичної особи у відвідуванні гральних заходів та участі в азартних іграх, специфіка розгляду судом справ про видачу та продовження обмежувального припису, судовий контроль за виконанням судових рішень у цивільних справах, відновлення судом втраченого судового провадження) були предметом наукових розвідок, чимало з них потребують системного осмислення фахівцями.

Констатовано, що в українській науці цивільного процесуального права бракує компаративно-правових досліджень, зокрема: досвіду України та зарубіжних країн (насамперед Європейського Союзу й Організації економічного співробітництва та розвитку, Великої Британії, Сполучених Штатів Америки).

Предметом наступних наукових розвідок можуть бути стан та перспективи розвитку наукової думки в сфері нотаріального та виконавчого права і процесу.

Доцільно спеціально окреслити минуле, сучасне та майбутнє юридичних досліджень, присвячених альтернативним формам вирішення цивільних спорів.

Посилання

The Civil Procedural Code of Ukraine (2004, March 18). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-18

Номер

Розділ

ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС; СІМЕЙНЕ ПРАВО