ЗАГАЛЬНОФІЛОСОФСЬКИЙ ТА ЮРИДИЧНИЙ АСПЕКТИ КАТЕГОРІЇ «ЦІЛЬ» ЯК ЕЛЕМЕНТУ ЦІЛЕПОКЛАДАННЯ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ПРАВІ

Автор(и)

  • Н. Ю. Кантор Національний університет «Львівська політехніка», Навчально-науковий інститут права, психології та інноваційної освіти, Кафедра адміністративного та інформаційного права, Україна https://orcid.org/0000-0001-9533-0851

DOI:

https://doi.org/10.18524/2411-2054.2024.54.304863

Ключові слова:

ціль, цілепокладання, адміністративне право, норми адміністративного права

Анотація

У статті були розкриті загальнофілософські та юридичні аспекти категорії «ціль» як елементу цілепокладання норм адміністративного права. Зроблено наголос на тому, що: 1) в теорії права поняття «право в об’єктивному сенсі» визначається як результат нормотворчої діяльності та характеризується як система правових норм; 2) реальну реалізацію цілі права в об’єктивному сенсі набувають через правотворчу діяльність та через інші форми реалізації права; 3) «норма права» як статичне явище має свої цілі, адже вони формуються суб’єктом нормотворення і є результатом його цілепокладання; 4) «право» як загальне поняття, яке характеризує всі загальнообов’язкові правила поведінки, що містяться в джерелах національного законодавства, теж має свої цілі, основні з яких сформувалися ще у стародавні часи, але це не виключає можливість кореляції таких цілей у майбутньому. Встановлено, що дослідження цілі як ключової категорії цілепокладання норм адміністративного права, припускає її дослідження, з одного боку, як загальнофілософського чи загальносоціологічного поняття, яке притаманне всім видам цілеспрямованої діяльності (загальнофілософський аспект), а, з іншого, як багатоаспектного поняття, яке може набувати своїх змістовних особливостей в залежності від рівня правового регулювання, суб’єкта цілепокладання чи сфери суспільних відносин, де реалізуються відповідні норми права (юридичний аспект).

Посилання

Fuller Lon L. (1999). Moral prava: Per. Z anhl. N. Komarova. Kyiv: Sfera. 232 p. [in Ukrainian].

Kotenko O. A. (2013). Pravo yak rehuliator suspilnykh vidnosyn: teoretychni pytannia efektyvnosti: dys. na zdob. nauk. stup. kand. yuryd. nauk za spetsialnistiu 12.00.01; Instytut derzhavy i prava im. V. M. Koretskoho NAN Ukrainy. Kyiv. 229 p. [in Ukrainian].

Kantor N. Yu. (2022). Zasady formuliuvannia tsiley norm administratyvnoho prava. Pravova Pozytsiia. No. 4(37). P. 51–54 [in Ukrainian].

Kantor N. Yu. (2022). Okremi aspekty vykorystannia tsilepokladannia yak metodolohichnoho pryiomu doslidzhennia administratyvnoho prava. Analitychno-Porivnialne Pravoznavstvo. No. 6. P. 225–230. [in Ukrainian].

Svidomist: ontolohichnyi status. Kurs lektsii z filosofii. URL: http://surl.li/uqkfk [in Ukrainian].

Romanchykov V. I. (2007). Osnovy naukovykh doslidzhen. Navchalnyi posibnyk. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury. 254 p. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-15

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС