ПРОБЛЕМИ ВСТАНОВЛЕННЯ УТРИМАННЯ ОДНОМУ З ПОДРУЖЖЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • І. П. Ільченко Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Кафедра цивільно-правової політики, права інтелектуальної власності та інновацій, Україна https://orcid.org/0009-0006-6747-7526

DOI:

https://doi.org/10.18524/2411-2054.2024.54.304876

Ключові слова:

утримання, аліменти, подружжя, воєнний стан, надання утримання, обов’язок утримувати

Анотація

У статті висвітлюються складнощі, пов’язані із встановленням утримання одному з подружжя в умовах воєнного стану в Україні. За допомогою комплексного аналізу виявлено проблеми, з якими можуть стикатися особи при реалізації свого права одержати матеріальну підтримку від іншого з подружжя, який перебуває у складі Збройних Сил України.

Метою статті визначено висвітлення сучасних викликів та особливостей, пов’язаних із встановленням утримання одного з подружжя в умовах воєнного стану в Україні.

Констатовано, що зобов’язання зі сплати аліментів є одним з найважливіших інститутів сучасного сімейного права України. Його значення зумовлене фундаментальною роллю у забезпеченні захисту та стабільності сімейних відносин. Аліментні зобов’язання з утримання подружжя, що ґрунтуються як на правових, так і наморальних цінностях, слугують наріжним каменем для підтримання соціальної рівності в суспільстві.

Визначено, що сімейне право встановлює моральні стандарти щодо матеріальної підтримки подружжя, визнаючи при цьому обмеженість державного забезпечення таких потреб. Такий подвійний підхід відображає баланс між юридичними зобов’язаннями та практичними аспектами сімейних відносин. Сімейне право визнає важливість взаємної підтримки і турботи членів сім’ї, але також визнає реальність того, що державних коштів може бути недостатньо для задоволення її потреб.

Обгрунтовано, що утримання подружжя у шлюбних відносинах має взаємний характер, де фінансове благополуччя кожного з партнерів переплітається з їхнім матеріальним становищем. Визнаючи вразливість, яка може виникнути, коли один з подружжя не має можливості отримувати дохід, закон прагне забезпечити, щоб особи за таких обставин не залишалися без необхідної матеріальної допомоги.

Встановлено, що умови воєнного стану в Україні створюють значні виклики у сфері сімейного права, зокрема щодо питань утримання подружжя, особливо коли одного з членів сім’ї, зокрема чоловіка, мобілізовано до Збройних Сил України. Зокрема, виникають проблеми з виплатою державного грошового забезпечення таким особам, що може негативно позначатись на своєчасності отримання матеріальної допомоги особою, яка потребує утримання.

Наведено думку про те, чи варто притягувати до відповідальності особу, яка несвоєчасно сплатила аліменти на утримання дружини/чоловіка, з огляду на те, що така особа, як військовослужбовець, не була своєчасно забезпечена грошовим забезпеченням за військову службу.

Констатовано, що існують певні аспекти судового процесу у справах про встановлення утримання одному з подружжя, коли інший мобілізований і служить у Збройних Силах України.

Проведене дослідження підкреслює нагальну потребу застосування особливого підходу до розгляду справ про встановлення утримання одному з подружжя в умовах воєнного стану. Незважаючи на те, що фундаментальні принципи рівності та справедливості залишаються незмінними, реалії воєнного часу вимагають індивідуальних підходів, які враховують унікальні виклики, з якими стикаються як платники, так і одержувачі аліментів на утримання. Тому описані проблеми підкреслюють необхідність подальшого наукового дослідження теорії та практики встановлення утримання одного з подружжя в умовах воєнного стану в Україні.

Посилання

Khanovych, Ye. D. (2019). Pravove rehuliuvannia alimentnykh zoboviazann batkiv po utrymanniu ditei. Extended abstract of candidate’s thesis. Kyiv [in Ukrainian].

Luk’ianchuk, O. I. (2019). Oboviazok ditei utrymuvaty batkiv za simeinym zakonodavstvom Ukrainy. Doctor’s thesis. Kyiv [in Ukrainian].

Krasvitna, T. P. (2018). Zoboviazannia podrutzhzhia po utrymanniu u simiinomu pravi. Doctor’s thesis. Kharkiv [in Ukrainian].

Buryachenko, A. M. (2022). Vidpovidalnist za nevykonannia obovyazku shchodo nadannia utrymannia u simiinomu pravi. Doctor’s thesis. Khmelnytskyi [in Ukrainian].

Ilchenko, I. P. (2023). Utrymannia odnoho iz podrutzhzhia v umovakh voiennogo stanu v Ukraini. Yurydychna osin 2023 roku: рroceedings of the Іnternational and Рractical Сonference. Kharkiv: 50–53. [in Ukrainian].

Mendzhul, M. V. (2021). Porivnialne simiine parvo. Uzhhorod: DVNZ Uzhgor. nats. un-t. [in Ukrainian].

Pro sotsialnyi i pravovyi zakhyst viiskovosluzhbovtsiv ta chleniv yikh simi: Zakon Ukrainy vid 20.12.1992 No. 2011-XII. (1992). Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy – Bulletins of the Verkhovna Rada of Ukraine, 15, 190. [in Ukrainian].

Tsyvilnyi protsesualnyi kodeks Ukrainy: Zakon Ukrainy vid 18.03.2004 No. 1618-IV. (2004). Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy – Bulletins of the Verkhovna Rada of Ukraine, 40–41, 42, art. 492. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-15

Номер

Розділ

ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС